Το Social Media Marketing στην Ιατρική Αισθητική

image english
image english

Αρχές προβολής στα Social Media
Αντιλαμβανόμενοι τις δυσκολίες της εποχής για επαγγελματικές επικοινωνίες face to face, όλη η αγορά κατευθύνεται προς το e-Marketing. Έτσι, δεν θα μπορούσαν να εξαιρεθούν από αυτό το κομμάτι και οι χώροι που προσφέρουν υπηρεσίες Ιατρικής Αισθητικής.

Προσπαθήσαμε να μαζέψουμε και να σας παρουσιάσουμε το TOP 10 των βημάτων – κινήσεων που πρέπει να γίνουν σε κάθε περίπτωση έτσι ώστε να υπάρχει μια αξιοπρεπή παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τους Επαγγελματίες του χώρου που συνεργαζόμαστε.

Το πρώτο βήμα πριν ακόμα ξεκινήσει η προβολή σας στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης είναι ορθό να έχει γίνει καταγραφή της φιλοσοφίας της επιχείρησης και των υπηρεσιών που προσφέρει, καθώς είναι το αντικείμενο προβολής που θα μας απασχολήσει. Όσο πιο σαφές γίνει στον χρήστη των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης η φιλοσοφία και οι διαθέσιμες υπηρεσίες, τόσο πιο αποτελεσματική θα είναι η προβολή στα μέσα αυτά. Δεν πρέπει να παραλείψουμε την ομοιομορφία σε ότι επιλέγουμε να προωθήσουμε καθώς και η διατήρηση σταθερών σημείων αναφοράς όπως το λογότυπο, ο χρωματισμός, η γραμματοσειρά, ακόμα και το ύφος που θα επιλέξουμε να επικοινωνήσουμε.

Πολλοί αναφέρουν πως ζούμε την εποχή της πληροφορίας, της τεχνολογικής εξέλιξης και της κοινωνικής δικτύωσης μέσω ηλεκτρονικών μέσων.
Αυτή είναι η μισή αλήθεια.
Σήμερα κτίζεται μια άλλου είδους υπηρεσία, που προσφέρεται για να προωθεί υπηρεσίες ή και προϊόντα. Αυτό συμβαίνει λόγω της ενασχόλησης και εκπαίδευσης μεγαλύτερου πλήθους ανθρώπων πάνω στις νέες τεχνολογίες, και πόσο δε μάλλον μετά απόένα χρόνο εγκλεισμού λόγω Covid-19!

Ο κόσμος αναγκάστηκε να κάνει χρήση ηλεκτρονικών συσκευών όπως «υπολογιστές, smart κινητά, tablets κ.α.», λόγω καταστάσεων. Η μη ύπαρξη άλλη επιλογής, εκπαίδευσε το καταναλωτικό κοινό στο ηλεκτρονικό εμπόριο (e-commerce) προφέροντας με αυτό τον τρόπο δυνατότητα σε επιχειρήσεις που δεν διέθεταν τέτοια μέσα να εξελιχθούν και να τα αποκτήσουν. Σε αυτό συνέβαλε και ο κρατικός μηχανισμός προσφέροντας 5000€ μέσω ΕΣΠΑ για την κατασκευή e-shop (https://eshop-espa.com/) – Επιδότηση 100% έως 5.000 € για δημιουργία e-shop λιανικής πώλησης. Όποιος αδράξει την ευκαιρία μόνο κερδισμένος μπορεί να βγει από την όλη διαδικασία, αρκεί να το κάνει με τα σωστά βήματα.
Δεν είναι πολυτέλεια πια να έχει κάποιος e-shop, είναι απαραίτητο εργαλείο στις ημέρες μας. Προϊόντα που θα μπορούν να υπάρχουν στο e-shop είναι εκτός από τα υλικά αγαθά και οι υπηρεσίες που προσφέρει ένας χώρος Ιατρικής Αισθητικής.

Ο συνδυασμός μεταξύ τους αποτελεί ιδανική προβολή στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ενδεικτικά αναφέρω:

Σε μια εποχή όπου οι τεχνολογικές εξελίξεις έχουν κατακλύσει τη ζωή όλων, τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης διαδραματίζουν το δικό τους καθοριστικό ρόλο στην καθημερινότητα των καταναλωτών και των επιχειρήσεων.

Από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας τους, μέχρι και σήμερα, αποτελούν ένα παγκόσμιο φαινόμενο που βρίσκεται σε διαδικασία συνεχούς εξέλιξης και ανάπτυξης.
Παρ’ όλα αυτά, έρευνες έχουν δείξει πως οι ενέργειες οι οποίες επιτελούνται στον εν λόγω χώρο στερούνται συγκεκριμένης στρατηγικής, με τις επιχειρήσεις να αναζητούν όλο και πιο έντονα διεξόδους για αποτελεσματικότερη εφαρμογή του Social Media Marketing.

Ποιες είναι λοιπόν οι κατάλληλες εκείνες πρακτικές οι οποίες θα μετατρέψουν τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης σε ένα πολύτιμο εργαλείο marketing;
Μέσω ανασκόπησης της ήδη υπάρχουσας διεθνούς βιβλιογραφίας, αλλά και ανάλυσης των πρωτογενών αποτελεσμάτων που προέκυψαν μέσω έρευνας σε ελληνικές επιχειρήσεις, προέκυψε ένα προτεινόμενο μοντέλο, οι «10 εντολές» ορθής χρησιμοποίησης του Social Media Marketing.

  • Δημιουργία σελίδας φιλικής προς τον χρήστη και με σημεία που τραβούν την προσοχή. Τα δυο αυτά βασικά χαρακτηριστικά θα ωθήσουν τους ίδιους τους καταναλωτές να είναι αυτοί οι οποίοι θα παράγουν και θα μεταδίδουν διαφημιστικά μηνύματα, θα σχολιάζουν, θα βαθμολογούν και θα προτείνουν προϊόντα και υπηρεσίες από τις οποίες είχαν μείνει ευχαριστημένοι.
  • Πλάνο στρατηγικής στο οποίο μένετε πιστοί. Η αύξηση της χρήσης προγραμμάτων Social Media Marketing έχει γίνει τάση στην εποχή μας. Αυτό δεν σημαίνει πως είναι όλα επιτυχημένα. Περισσότερες από τις μισές προσπάθειες αποτυγχάνουν (Gartner, 2008). Οι επιχειρήσεις θα πρέπει – αφού πρώτα προβούν σε έρευνα αγοράς και αξιολόγησης των συλλεχθέντων στοιχείων με σκοπό να κατανοήσουν το περιβάλλον, τους πελάτες και τον ανταγωνισμό, να οδηγούνται στη στοχοθέτηση και κατάρτιση της στρατηγικής, η οποία οφείλει να λειτουργεί ως γνώμονας για κάθε επιτελούμενη ενέργεια.
  • Μεθοδική παρουσία. Είναι απαραίτητο να ανεβαίνει νέο υλικό σε τακτά χρονικά διαστήματα, τουλάχιστον κάποιες φορές την εβδομάδα. Είναι εξαιρετικά σημαντικό οι ιστοσελίδες Κοινωνικής Δικτύωσης να είναι ενεργές – ενημερωμένες, προκειμένου να δημιουργείται μια συνεχής συζήτηση με το κοινό, να ενθαρρύνεται η συμμετοχή του και η προώθηση μακροχρόνιων σχέσεων.
  • Ενδιαφέρον και ελκυστικό περιεχόμενο. Δεν αρκεί μόνο η σωστή συχνότητα των δημοσιεύσεων αλλά και η ποιότητα αυτών. Πέραν των ενεργειών,των νέων προϊόντων καιτων στοιχείων σχετικά με την εκάστοτε εταιρεία, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να φροντίσουν το περιεχόμενό τους να είναι επίκαιρο, ελκυστικό και σχετικό με τα ενδιαφέροντα του κοινού στο οποίο απευθύνεται.
  • Ισορροπία στη συχνότητα δημοσίευσης και τη σχετικότητα του περιεχομένου. Ο καλύτερος τρόπος για να διατηρηθεί ένας πελάτης είναι να του προσφέρεις ισορροπημένα αυτό που επιθυμεί. Χωρίς μεθοδική παρουσία ο καταναλωτής θα χαθεί σιωπηλά προς τον ανταγωνισμό, ενώ αντίθετα, με μία πέραν του επιτρεπτού παρουσία θα δημιουργηθούν αισθήματα πίεσης και εν τέλει αποστροφής. Ακόμη, το περιεχόμενο οφείλει ναι μεν να είναι ενδιαφέρον και ελκυστικό, πάντα όμως στα επιτρεπτά πλαίσια της σχετικότητας του αντικειμένου της επιχείρησης.
  • Προσωπική σχέση με τον καταναλωτή. Όταν ο καταναλωτής νιώσει ότι μπορεί να εκφραστεί, ότι ακούγεται το παράπονο, το πρόβλημα και η γνώμη του, αισθάνεται πως συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση των προϊόντων της επιχείρησης και μένει πιστός, αναπτύσσοντας μακροχρόνιες σχέσεις εμπιστοσύνης.
  • Μίλα πάντα με ειλικρίνεια. Έρευνες έχουν δείξει πως οι καταναλωτές είναι δεκτικοί στη μη παροχή κάποιου αιτήματός τους όταν αυτό γίνεται τεκμηριωμένα από την πλευρά της επιχείρησης και με ένδειξη ενδιαφέροντος. Αντιθέτως, υπάρχουν πολλά παραδείγματα δημιουργίας αρνητικού «θορύβου» και άσχημων αντιδράσεων όταν οι υποσχέσεις οι οποίες δόθηκαν από εταιρείες αποδείχθηκαν αναληθείς και παραπλανητικές.
  • Άμεση ανταπόκριση και συνέπεια. Ποτέ δεν πρέπει να υπάρχει αδιαφορία και καθυστέρηση στην ανταπόκριση. Έρευνες έχουν δείξει ότι το 68% των καταναλωτών που σταμάτησε να αλληλεπιδρά με μια επιχείρηση, το έκανε γιατί ένιωθε ότι η επιχείρηση δεν ενδιαφερόταν για αυτόν.
  • Απάντηση σε κάθε σχολιασμό, ακόμη και στα αρνητικά. Η μελέτη των Bambuer, Sachse και Mangold έδειξε πως τα άτομα έχουν την τάση να δημιουργούν και να διαβάζουν αρνητικές αξιολογήσεις των προϊόντων, με αποτέλεσμα να μειώνεται η αξία αυτών. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να ακολουθούν τα αρνητικά σχόλια, να τα ταξινομούν με κάποια προτεραιότητα, να εκτιμούν τους πιθανούς κινδύνους και να λαμβάνουν τις απαραίτητες προφυλάξεις.
  • Ενημέρωση και ευελιξία. Σε ένα τόσο ανταγωνιστικό και αναπτυσσόμενο περιβάλλον οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών Ιατρικής Αισθητικής δεν μπορούν παρά να ενημερώνονται σε καθημερινή βάση για τις εξελίξεις του περιβάλλοντος. Εν συνεχεία, οι στόχοι και η στρατηγική τους θα πρέπει να προσαρμόζονται και να εναρμονίζονται με τις εκάστοτε συνθήκες. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως αποκλίνουν από τον αρχικό σχεδιασμό τους.

Τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης είναι μια νέα, δυνατή πραγματικότητα.
Με τη σωστή εφαρμογή του Social Media Marketing οι επιχειρήσεις έχουν στα χέρια τους μια ευκαιρία βελτίωσης και εξέλιξης των σχέσεών τους με τους καταναλωτές.
Μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί.

Ελπίζω να σας φάνηκαν χρήσιμες οι πληροφορίες, θα χαρούμε πολύ να μας αφήσετε το σχόλιο σας.

ΕΔΩ

Σύνταξη: Δημήτρης Φαφούτης

Πηγές
Antoinette, A., (2014), “Search Engines, social media key to unlocking opportunity for beauty brands”, Drag Store News, March 17, 2014.
Berlatsky, N., (2013), Netiquette an Online Ethics, Greenhaven Press, Cengage Learning.
Brodesser – Akner, T., (2014), “Minting Julep”, Fast Company, Feb. 2014, Issue 182, p. 36-37.
Fine, J., (2014), “The Ever- Expanding Social Orbit”, Women’s Wear Daily, Vol. 208, Issue 50.
Dholakia, U., (2011), “Is Groupon a good deal?”, Enterpreneur, Mar. 2011, Vol. 39, Issue 3, p. 61.
Rachel, B., (2009), “The Fairest Taps Online Sample Sale Model For Beauty”, Women’s Wear Daily, Vol. 198, Issue 34, p. 7.
Marketing Week, (2014), “Campaign of the week”, 4/11/2014.
Sharma, S., (2014), 3 Tips for Smart Navigation in Beauty Social Media Outreach, Global Cosmetic Industry, May 2014, Vol. 182, Issue 4, p. 50-56.
Vizard, S., (2014), Benefit Cosmetics shifts social focus from sales to engagement, Marketing Week, 17/3/2014.
Κόλλιας, Ο., (2013), Αλφαβητάριο Υπηρεσιών, εκδόσεις Σταμούλης.

Γεωργίου Ι. Αυλωνίτη, Καθηγητή Μάρκετινγκ Αναπληρωτή Προέδρου Συμβουλίου Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών
Αθηνάς Τάχου, Απόφοιτης του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Μάρκετινγκ & Επικοινωνία με Νέες Τεχνολογίες» Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών
πηγή: www.advertising.gr
 
image english
  
Καλάθι αγορών

We would love to hear from you

Drop Us A Line